U organizaciji Turističke zajednice grada Gradačca po prvi puta održana manifestacija “KUHAJ, PECI, RECI”

Danas je u Gradačcu na Kuli Zmaja od Bosne u organizaciji Turističke zajednice grada Gradačca po prvi puta održana manifestacija “KUHAJ, PECI, RECI” gastro festival. Cilj ove manifestcije je promovisanje Grada Gradačca kroz gastro ponudu i predstavljanje turističke ponude i takmičenja ugostitelja, degustacije pripremljenih jela, dodjela nagrada i certifikata objektima, izbor najljepše fotografije jela, promovisanje proizvoda privrednika – sponzora i promocija grada Gradačca kao turističke destinacije.

Gradačački festival obilježit će takmičenja u pripremi tradicionalnih slanih i slatkih jela, gdje gdje se takmiči sedam ekipa koje će imati priliku demonstrirati svoje kulinarske vještine. Festival će biti završen dodjelom nagrada za najbolja slatka i slana jela kao i dodjelom certifikata ugostiteljskim objektima i kuharima za pripremu brendiranog jela – gradačačka kutija, teletina s bamijom, hurmašica s pekmezom i tradicionalnih suhih šljiva s orasima.

Gospodin Amir Pašalić, v.d. voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice grada Gradačca je rekao da nam je želja da do ovogodišnjeg Sajma šljive imamo brendiranih i certificiranih deset tradicionalnih jela ovog kraja koja će se posluživati turistima i posjetiocima u Gradačcu. Stručni dio izrade receptura, uputa za pripremu i definisanja sastojaka će raditi Udruženje kuhara u BiH i Kulinarska Academia Sarajevo.

Otvaranju festivala su prisustvovali gradonačelnik Grada Gradačac Edis Dervišagić, predstavnici  Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona. Održavanju radionica, okruglog stola i ocjenjivanju jela u toku trajanja ove manifestacije svoj doprinos su dali Hamid Kujraković, stručni savjetnik za kvalitet i sigurnost hrane, dr. Enes Kujundžić, mr.sc. Nadira Duraković, predavači Zaim Merdan i Nermin Hodžić.

Scroll to Top